
tech. farm.
AGNIESZKA BANAT
Lato w Polsce jest jedną z najbardziej wyczekiwanych i lubianych pór roku przez większość z nas. Zdecydowanie za krótkie i mogące trwać znacznie dłużej.
Dłuższe dni i ciepłe wieczory skłaniają do większej aktywności fizycznej, ale aby zadbać o swoje zdrowie w okresie letnim, należy pamiętać, że przede wszystkim ruch, ale i zbilansowana dieta pomogą nam się przygotować na szarą jesień i mroźną zimę. Ponieważ to właśnie ta pora roku jest zdecydowanie najbogatsza w produkty o wysokich walorach odżywczych i zdrowotnych, z pozoru wydawałoby się, że sposób odżywiania w porze letniej nie powinien być niczym skomplikowanym. Należy jednak pamiętać o kilku ważnych wskazówkach.
NAWADNIANIE ORGANIZMU
Woda zwłaszcza w upalne dni pełni bardzo ważną rolę, jaką jest termoregulacja organizmu. Dzięki parowaniu potu schładza powierzchnię ciała oraz równomiernie rozprowadza ciepło. W wodzie rozpuszcza się większość składników pokarmu i związków chemicznych. Rozpuszczając produkty przemiany materii, umożliwia trawienie i sprawne usunięcie ich z organizmu. Istnieje wiele wskaźników mówiących o tym, ile wody dziennie powinniśmy spożywać. Niezbędne minimum to osiem szklanek wody dziennie, a w letnie gorące dni ilość ta zwiększa się aż do 2,5 litra. Woda powinna być letnia, średnio zmineralizowana i przede wszystkim niegazowana. Można wzbogacić jej smak dodatkiem świeżej cytryny, limonki i mięty, to połączenie zapewni wyjątkowe orzeźwienie nawet w najcieplejszy wakacyjny dzień.